Voor wie niet kan stoppen met overwerken: 7 manieren om afstand te nemen van je werk

Overwerken is het equivalent van ambitie en succes. Toch? De mensen die elke dag rond een uurtje of vijf de deur achter zich dichttrekken, worden niet per se als ambitieus gezien. Wie wel? De types die om 06:00 uur opstaan en pas om 22:00 uur weer thuis komen. Dát zijn pas echt succesvolle types. Toch?

Hoewel veel mensen die als succesvol gezien worden inderdaad nogal helse uren draaien, betekent dat niet per se dat het verstandig is. Laat staan gezond. Een stressvolle werkomgeving kan zelfs giftig zijn voor je lijf. Er zijn onderzoeken die aangeven dat stress op het werk even schadelijk is als indirecte sigarettenrook.

Bovendien komt er meer uit je vingers als de boog niet alleen maar gespannen is. Ga maar na: de beste ideeën ontstaan onder de douche (of op de wc, of tijdens een wandeling – in elk geval niét gedwongen achter een bureau). Bovendien komt je brein na 90 minuten focus in een dwaal-modus. Grote denkers gaven daar gehoor aan: Charles Darwin werkte bijvoorbeeld per dag drie blokken van 1,5 uur, maar ook bijvoorbeeld schrijver Stephen King werkte maximaal 4 tot 6 uur per dag.

Doelbewust afstand nemen van je werk kan zorgen voor meer focus en productiviteit en je zou bijna kunnen stellen dat je in minder tijd meer werk kunt verzetten. Want in de uren dat je werkt ben je zó gefocust dat je niet op zo’n dwaalspoor komt, dat je de focus vast kunt houden én je wordt snel beloond want je hoeft niet tegen alle signalen in door te ploeteren.

Maar goed, makkelijker gezegd dan gedaan, want morgenochtend word je gewoon weer om 09:00 uur bij de koffieautomaat verwacht en je wordt raar aangekeken als je het pand voor 17:00 uur verlaat. We leven nog steeds in een maatschappij waarin gezette tijden – maar nog liever overwerken en altijd bereikbaar zijn – worden gezien als dé manier om succesvol te zijn. Hoe je dan je werkroutine af en toe doorbreekt? Nou zo.

  • Plan ontbijtmeetings – Met een collega, met een klant of met een vriend/vriendin. Maak er iets leuks van. Zo combineer je een chille start met een lekker koffietje en een goed ontbijt, meteen met productiviteit.
  • Doe je meetings wandelend – Sowieso is de hele dag zitten niet goed voor een mens. Fysiek niet, en daarnaast werkt een gebrek aan buitenlucht nogal geestdodend. Bovendien leidt een wandelende bijeenkomst minder af dan wanneer je in een vergaderruimte zit met je telefoon binnen handbereik, én wandelen geeft je creativieit een boost. Niet voor niets zijn Mark Zuckerberg en Barack Obama groot fan.
  • Lunch niet achter je bureau – In Zuid-Europese landen nemen mensen een stuk langer lunchpauze dan wij. Lunch is daar echt een break van de dag, inclusief goed eten en een wijntje. Hét moment om afstand te nemen van kantoor. Bovendien is gestresst lunchen niet goed voor je spijsvertering en is samen eten met vrienden, collega’s of klanten een hele mooie manier om meer verbinding te voelen.
  • Werk eens een dag thuis – Thuiswerken, of in elk geval buiten de deur, is essentieel. Voor je gezondheid, voor je productiviteit en voor je creativiteit. Je dag begint relaxter, je wordt niet gestoord door collega’s en een change of scenery is fijn voor je creativiteit én productiviteit.
  • Open je mail een dag niet – Doodeng, want voor je het weer mis je iets. Maar weten je collega’s je niet gewoon te vinden als de boel écht in de fik staat? Onderzoek laat zien dat je minder werk voor elkaar krijgt als je mailprogramma open staat, ook al is het op de achtergrond.
  • Kies je eigen tijden – Doe jij je werk echt het best van 09:00 – 17:00 uur? Of krijg je juist na 20:00 uur opeens een energiespurt? Of ben je misschien op je briljantst om 7 uur ’s ochtends? Het is onzin om je kunstje te doen op gezette tijden als er iets beters uit je vingers komt op een ander tijdstip. Je doel is om het beste resultaat neer te zetten toch? Niet om je baas te laten zien dat je op je post zit.
  • Neem random een dag vrij – Waarom zou je al je vakantiedagen opsparen om dan opeens twee weken achter elkaar gepland te moeten ontspannen? Waarom kun je niet op maandag bedenken dat je morgen zin hebt om vrij te nemen? Eén dagje, dat redden ze op kantoor vast wel. Ga het bos in, het strand op, of een dagje naar een museum. Kom je de volgende dag opgeladen terug en dat komt je productiviteit ten goede.