Waarom je juist niét moet zoeken naar het NU (serieus, stop ermee)

Rust, ontspanning en je beter voelen: je zou het allemaal ervaren als je meer kunt leven in het nu. Zodra je meer in het moment leeft, valt eigenlijk alles op z’n plek. Maar moet je daar dan iets speciaals voor doen, als je in het nu wil leven? En is ‘het moment’ dan iets dat je kunt vinden, als je ernaar zoekt?

De menselijke mind is altijd doelen aan het creëren en houdt zich bezig met dingen in de toekomst, legt spiritual teacher Jeff Foster uit in dit filmpje. Je mind zal altijd een weg proberen te vinden naar het volgende moment. Een ander moment dat beter is dan het huidige. Want dingen kunnen altijd mooier, rustiger, gelukkiger of spiritueler.

Zo maken we ook doelen van rust, geluk en spiritualiteit. En we doen er van alles aan om daar te komen. Liefst zo snel mogelijk. Door bewust keuzes te maken, boeken te lezen, lekker veel te mediteren, door te yoga’en of avondjes écht even rustig aan te doen: ‘Als ik vaker yoga doe, word ik een stuk spiritueler’, ‘Als ik nu mediteer, heb ik straks minder gedachten’, ‘Als ik dit boek lees, leer ik hoe ik in het moment kan leven’, ‘Ik moet even een paar dagen rustig aan doen, dan kan ik weer meer in het nu komen’.

En op die manier maakt onze brilliant mind zelfs van ‘het nu’ of ‘het moment’ een bestemming: ‘Als ik dit doe, kom ik in het nu,’ oftewel: NU nog niet, maar dán wel. Zie je de paradox? Maar juist door proberen ergens anders te komen, of op zoek te zijn naar de volgende bestemming, verliezen we het contact met waar we écht zijn.

You are never ‘in’ or ‘out’ of the now. You are the now – JEFF FOSTER

Je bent er al

Als je naar iets zoekt, veroorzaak je per definitie onrust. Zoeken naar ‘het nu’ om daar rust en geluk te vinden, heeft dus geen zin. Al die effort; cursussen, yogalessen en meditaties, gebruiken we om ergens te komen waar we – volgens onze mind – nog niet zijn. Terwijl het hele idee van leven in het nu niet gaat om dingen doen, gedachten negeren, het gaat zelfs niet om doelen loslaten.

Juist niet. Het gaat erom te accepteren waar je bent, wat er is. Dit moment. In al haar rauwheid. En zélfs dat accepteren ‘doe’ je niet. In het nu komen is niet iets wat je doet. Je bent er al. Nu. Inclusief onrust, ongeluk, onvrede en de hoop om iets beters te vinden in de toekomst.