Wanneer vloeken wél goed voor je is

Dat vloeken meer schade kan aanrichten dan je misschien bedoelde is geen nieuws. En natuurlijk: het is not done om mensen uit te schelden. Maar wat wél goed voor je kan zijn, is hier en daar een f*ck / k*t / sh*t over je lippen laten rollen als je gefrustreerd, boos of zelfs gepassioneerd bent over iets.

Natuurlijk is het belangrijk om je woorden wijs te kiezen. Het komt niet bepaald intelligent over als je te pas en te onpas grof in de mond bent. Bovendien is het vaak zelfs beter om niks te zeggen en de tijd te nemen om bedachtzaam te reageren, voordat je een tirade afdraait tegen iemand die iets tegen je verwachting in deed.

Maar met boos zijn of ruzie maken an sich is niet zo heel veel mis, schreven we al eerder. Boze gevoelens komen blijkbaar ergens vandaan. En tja, soms is het nou eenmaal het lekkerst als ze er even uit kunnen. We hebben als kind geleerd dat boos zijn niet oké is, dus houden we ons in en zo stapelt ‘t zich op. Not good.

Juist door er af en toe goed op los te vloeken (mits niet beledigend voor de medemens) kun je pijn verzachten, stress verminderen en zelfs je band met een ander versterken.

Pijn & Stress

Zo laat onderzoek zien dat een vloekpartij op de werkvloer wonderen kan doen. Niet tegen een klant of tegen je meerdere uiteraard. Maar gewoon; even een uitlaatklep als er iets g&#$*mme niet lukt, als je geen r$&t snapt van een opdracht of als het allemaal niet opschiet met een k*tklus. Een naughty word hier en daar schijnt goed te zijn voor de ontwikkeling en het behoud van saamhorigheid op het werk én een manier om beter met stress om te gaan.

Ook als het gaat om het verzachten van pijn of even doorzetten, kan vloeken helpen. Een bekend onderzoek is met een bak ijswater van psycholoog Richard Stephens. Deelnemers moesten hun hand zo lang mogelijk in het ijskoude water steken; de ene helft mocht niet vloeken, de andere helft wel. Raad maar eens wie het langer volhield.

F*cking trots!

En ook als het gaat om positiviteit, motivatie, of je passie uitdrukken heeft vloeken z’n voordelen. Juist met hier en daar een iets te krachtige uitdrukking kun je benadrukken hoe f*cking belangrijk een onderwerp voor je is, hoe g*d^rdomme mooi of verschrikkelijk k*t je deze situatie voor je vriendin vindt.

In zijn boek Praise of Profanity pleit schrijver Michael Adams ook voor hier en daar een scheldwoordje in het leven. Het zou ook volgens Adams een band scheppen tussen mensen. We scheren volgens hem alle vormen van vloeken en schelden over een kam, terwijl het soms zo’n f*cking mooie manier is van je emoties uiten.