In Parijs barst het binnenkort van de urban gardens

De stad van de liefde gaat alleen nog maar mooier worden. Een nieuwe wet, aangenomen door burgemeester Anne Hidalgo, maakt het voor alle Parijzenaren mogelijk een urban garden te creëren. Dat betekent: klimplanten tegen de muren, begroeide hekken en balkons, groentetuintjes op de daken en heel veel bloemen onder de bomen.

De nieuwe wet staat alle Parisiens toe een stadstuintje te beginnen. Met de juiste toestemming mag iedereen met groene vingers los. Muren, daken, plantsoentjes en hekken mogen beplant worden met alle soorten bloemen, planten, groenten en fruit. Het doel van burgemeester Anne Hidalgo is om in 2020 minimaal 100 hectare ‘living walls’ en ‘groene daken’ te creëren.

Deze wet is één van de initiatieven van de burgermeester om Parijs groener te maken. De stad kampt met hoge luchtvervuiling en dat moet snel gereduceerd worden. Onlangs werd aangekondigd dat de autosnelweg Georges-Pompidou, langs de Seine, wordt gesloten en omgebouwd tot een schilderachtig voetpad. Hidalgo liet weten dat ze de stad zó schoon wil krijgen dat mensen kunnen zwemmen in de Seine. Quel fantastique!

Parijzenaren worden dus gestimuleerd om hun creativiteit de vrije loop te laten. De stad geeft voorbeelden en suggesties en deelt zaadjes en vruchtbare grond uit. Uiteraard is het wel de bedoeling dat het netjes gebeurt. De stadstuiniers moeten duurzame methoden gebruiken, geen pesticiden én het liefst planten kiezen die aan de bijenpopulatie ten goede komen. De urban gardens moeten netjes onderhouden worden én uiteraard passen bij de sfeer van de stad. Wie meedoet moet daarom een certificaat tekenen, dat elke drie jaar herzien wordt.

Le Bon Marche en La Grande Epicerie gaven alvast het goede voorbeeld door hun dakterrassen om te toveren tot urban gardens voor hun personeel.

Uiteindelijk hoopt de stad dat deze wet de kwaliteit van leven bevordert, de schoonheid van de stad een boost geeft én de relatie tussen inwoners verbetert. Parijs zet daarmee wat ons betreft een voorbeeld waar andere wereldsteden iets van kunnen leren.