Telepsychologie: Skypen of FaceTimen met je therapeut

De drempel om naar een psycholoog te gaan is soms best hoog. Voor veel mensen is het nog steeds een taboe om ‘met iemand te praten’. En letterlijk is het ook een hele stap, want je moet er naartoe en het inplannen in je drukke schema. Wellicht kan een sessie via Skype of FaceTime uitkomst bieden?

Telehealth, of meer specifiek; telepsychologie, is een nieuw medisch fenomeen waarbij patiënten de hulp die ze nodig hebben krijgen via een scherm. Een huisbezoekje, maar dan anders.

Teen Vogue schreef over het belang van meer telepsychologie, gezien er 15 miljoen Amerikaanse jongeren een behandeling nodig hebben voor een mentale stoornis, maar die niet krijgen. “We hebben drie keer meer psychiaters nodig dan er zijn,” vertelde Dr. Gregory Frits, directeur van de American Academy of Child and Adolescent Psychiatry aan TIME. Een oplossing kan zitten in consults via Skype of FaceTime, aldus Teen Vogue.

Klinkt als een mooie oplossing, maar niet iedereen ziet het zo simpel. Via een scherm maak je natuurlijk geen ‘echt’ contact. “Een hand op iemands schouder of een tissue aangeven is niet mogelijk,” zegt Hind Benjelloun, psychiater in Marlton, New Jersey. Ze voegt aan haar verhaal toe dat het haar tegenhoudt een compleet beeld te vormen van de mentale status van haar patient. “Ik kan bijvoorbeeld zelfverwonding niet goed zien, of tranen.”

Toch wordt er ook in Nederland steeds vaker de mogelijkheid geboden om online met iemand te praten. E-health is sowieso een hot topic, en ‘de zorg’ doet er alles aan om digitale hulpverlening binnen de wet- en regelgeving op touw te zetten. En er zit wat in: zowel voor semi-crisisgevallen is het fijn om niet een week te hoeven wachten tot je je psycholoog of psychiater kunt zien (en dat komt nog regelmatig voor) en daarnaast kan het voor veel mensen de drempel verlagen een psycholoog te benaderen.

Het Nederlands Instituut van Psychologen ziet er wel voordelen in en schrijft op haar website: “Steeds meer instellingen bieden online hulp bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen. Het toepassen van e-health is volop in ontwikkeling maar bij behandelaren binnen de geestelijke gezondheidszorg is het nog vrij onbekend terrein. Voor veel psychologen is het aanbod onoverzichtelijk en is er behoefte aan duidelijke informatie. Het NIP ziet het als zijn taak om kennis over de toepassing van e-health te delen en wil zijn leden hierbij ondersteunen.”

Überhaupt neemt het gebruik van beeldcommunicatie in de zorg toe. In 2014 had 1% van de zorggebruikers de mogelijkheid voor online contact met de huisarts of de medisch specialist en 2% met de fysiotherapeut. Dat klinkt niet echt veel, maar er zit een trend in. De zorg heeft er een handje van de omschakeling naar iets elektronisch of digitaals lastig te vinden. Onlangs schreven we dat 99 procent van de apothekers noodgedwongen nog steeds een fax (!) gebruikt.

Het ministerie van Volks-gezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in juli 2014 de ambitie uitgesproken “dat binnen vijf jaar iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de mogelijkheid heeft om desgewenst via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren”.