Waarom ‘de pil’ voor mannen niet bestaat (en het ook geen goed idee is)

Over de anticonceptiepil voor vrouwen bestaan veel vragen, schreven we eerder. Mannen hebben het wat dat betreft lekker makkelijk. Waarom bestaat er eigenlijk geen pil, spiraaltje of ander anticonceptiemiddel voor mannen?

Pillen, ringen, spiraaltjes, pleisters, prikken of implantatiestaafjes. De meeste vrouwen gebruiken hormonen in bevruchting of überhaupt ovulatie te voorkomen. Maar ook vragen veel vrouwen zich af: waarom moeten wij elke dag een pil slikken, een spiraaltje laten inbrengen of anders veel moeite doen om een andere manier te vinden die wel prettig is?

Anticonceptie voor mannen, buiten condooms of coitus interruptus, heeft nogal wat voeten in de aarde. Decennialang wordt er al onderzoek gedaan om een middel te ontwikkelen voor mannen, maar onderzoekers komen er gewoonweg niet uit.

Allereerst is het aantal cellen dat een ‘mannenpil’ zou moeten stoppen een stuk groter, zegt professor John Amory, van de University of Washington. Voor vrouwen gaat het om één cel per maand, bij mannen is het een grotere, meer constante challenge. Eén eitje per maand versus 1000 spermacellen per seconde. Maakt het target een stuk lastiger.

Ook David Sokal, van the Male Contraception Initiative, vertelt dat het ingewikkeld is: “Helaas is er in de basis een lichamelijk verschil. Het is makkelijk om de eierstokken voor de gek te houden en met een lage dosis hormonen te laten ‘denken’ dat een vrouw zwanger is, waardoor de ovulatie stopt. Er is alleen niet eenzelfde manier voor de mannelijke spermaproductie, er is geen ‘normale’ staat waarin de aanmaak van sperma stopt.”

Om sperma-aanmaak te stoppen, zou je een hoge dosis hormonen moeten innemen en dat zou bijwerkingen veroorzaken. Natuurlijk kan anticonceptie voor vrouwen dat ook hebben, maar dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Met de huidige richtlijnen is het steeds moeilijker om een medicijn op de markt te brengen. Omdat testresultaten niet helemaal sluitend zijn en er teveel bijwerkingen zijn, komt een mannenpil niet door de keuringen óf willen farmaceutische bedrijven er niet in investeren.

Overigens zou de vorm van een pil niet eens de best werkende zijn bij mannen, omdat het belangrijkste hormoon, testosteron, snel door de lever wordt afgebroken. Een crème of gel zou beter volstaan. Dat zou dan geïnjecteerd moeten worden in het mannelijk geslachtsdeel en dat vinden mannen niet bepaald een prettig idee (niet dat het idee van een spiraaltje bij vrouwen dat wel is, maar dat terzijde). Veel mannen zijn bovendien bang hun vruchtbaarheid kwijt te raken.

Er wordt geschreven over Vasalgel, een anticonceptiemiddel voor mannen dat in 2018 op de markt komt. De gel zou het sperma van de man meer dan een jaar blokkeren. Maar helemáál sluitend is dat onderzoek niet, want testen wijzen uit dat de gel in elf van de twaalf gevallen een jaar werkt. Hmm…

Puntje bij paaltje. Mooi idee, zo’n mannenpil, maar we krijgen het nog niet helemaal aan elkaar geknoopt. En misschien is dat helemaal niet zo erg. Want al zou zo’n middel betrouwbaar genoeg zijn – en misschien is dit wel het allerbelangrijkste argument; het is wel heel erg prettig om als vrouw zélf de controle te hebben over je eigen lijf.