Zo zet je inspiratie om in actie

Hoe vaak heb je niet een bril-jan-te ingeving? Een topidee voor een boek, een film, een eigen bedrijf of een nieuwe manier om je leven in te delen. Vroeger opstaan, gezonder eten, een marathon rennen, zen worden… Over-excited schrijf je het idee ergens op, je maakt misschien een laf beginnetje, maar vervolgens strandt je plan ergens. Frustrerend, want dat geeft je het gevoel dat je iets niet hebt afgemaakt, of het niet voor elkaar kunt krijgen.

Leo Babauta deelt 6 stappen om zo’n moment van inspiratie om te zetten in actie en je briljante ideeën waar te maken.

Vertel iemand over je plan

Als je met je idee in je hoofd blijft rondlopen, ben je niet echt toegewijd. Dan gaat er natuurlijk niets gebeuren. Vertel of mail iemand die dichtbij je staat over je plannen. Nu doen!

Ruim er tijd voor in

Je moet er tijd voor maken, al is het maar 10 minuten per dag. Maak de balans op. Waar sta je nu? En wanneer ga je aan de slag met je nieuwe plan? Tussen welke onderdelen van je dagelijkse routine past je nieuwe gewoonte? Plan tijd in, in je agenda. Elke dag. Nu doen!

Begin zo klein mogelijk

De meeste mensen maken de fout om te hard te gaan, omdat ze zó geïnspireerd zijn. Maar je hebt minder kans op succes als je jezelf oplegt meteen een uur per dag met je nieuwe skill aan de slag te gaan. Begin gewoon met 10, 5 of zelfs 2 minuten.

Vertel het aan 100 mensen

De grootste reden dat je plan strandt, is omdat je niet écht toegewijd bent. Je vertelt het misschien wel aan vrienden die dichtbij je staan, maar dat betekent niet meteen dat je het ook echt gaat doen. Deel je plan via je social kanalen of sluit een weddenschap af. Zorg dat anderen je aan je woord houden.

Stel reminders in

Zorg ervoor dat je steeds herinnerd wordt aan je plan. Als je bijvoorbeeld wil gaan hardlopen na je werk; leg dan je hardloopkleding alvast klaar, zodat je het meteen ziet als je thuiskomt. Gebruik post-its op je laptop, of stel reminders in op je telefoon.

Als je ontwijkend gedrag vertoont: adem in, adem uit

Zoals met al je plannen gaat er een moment komen waarop je denkt: “Ach, ik doe het morgen wel.” Dát is het moment waarop je je nieuwe patroon gaat doorbreken en dat is niet je bedoeling. Stop. Zit. Laat het even bezinken. Waar ben je bang voor? Wat houdt je tegen dan? Waarschijnlijk zit je een beetje buiten je comfort zone en wil je daar graag weer inkruipen. In plaats daarvan: adem in, adem uit. En doe het gewoon.