Nieuw Europees onderzoek naar het verband tussen voeding en depressie

Dat er een verband is tussen stemmingswisselingen en overgewicht is bewezen. Maar welke rol voeding, vitaminen en mineralen hierin spelen, kan nog verder geanalyseerd worden. Samen met 13 organisaties in 9 Europese landen gaat de Vrije Universiteit in Amsterdam daarom onderzoek doen naar het verband tussen voeding en depressies.

Zo’n 75 miljoen Europeanen krijgen te maken met een depressie: één op de vijf vrouwen en één op de tien mannen. Zorgt voor een hoop leed en dat kost geld, meer dan honderd miljard euro per jaar hebben ze berekend. De EU stelt daarom negen miljoen euro ter beschikking voor wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen ervan, schrijft Het Parool.

Het vermoeden is dat depressie samenhangt met voeding en daarom is het project ‘Moodfood’ gedoopt. Van sommige vitaminen is wel bekend dat ze kunnen werken tegen somberheid, en van leefstijlcoaching is dat ook bekend, maar de twee methoden zijn niet eerder in een groot onderzoek met elkaar vergeleken, schrijft het onderzoeksteam op hun website: “We willen weten of veranderingen in voeding en in leefstijl kunnen bijdragen aan een verbeterd welbevinden en een verbeterde stemming.”

Zo wordt er een onderzoek gedaan onder duizend deelnemers in vier verschillende landen. De helft van de groep krijgt voedingsadvies over gezond eten, de andere helft niet. Daarnaast wordt er bij de VU onderzocht of een pil met omega 3 vetzuren, calcium, selenium, vitamine B11 en vitamine D3 een depressie kan voorkomen. Het onderzoek is al sinds 2014 aan de gang, maar via de website van het project worden nog respondenten gezocht.

In 2019 moeten de resultaten gepubliceerd worden. Het mooiste resultaat volgens VU-onderzoeker Marjolein Visser: “Dat de groep die gezond eet én een vitaminepil slikt de kleinste kans heeft op depressie. Dat zou namelijk betekenen dat je twee dingen kunt doen om depressie te voorkomen: gezond eten én een pil slikken. Dat zou mooi zijn, want depressie is een rotziekte,” vertelde ze aan Het Parool.