Extra vrije dag nodig? Misschien krijgt je er binnenkort een van je collega cadeau

De één heeft meer vrije dagen nodig dan de ander. Omdat je sneller oplaadt, omdat je gewoon geen vakantieplannen had dit jaar, of andersom: omdat je vaker thuis moet zijn voor kinderen of bijvoorbeeld ouders waarvoor je moet zorgen. Wat weinig mensen weten, is dat het gewoon mogelijk is om collega’s die het nodig hebben een van je eigen vrije dagen cadeau te doen.

Delen van vakantiedagen is wettelijk al mogelijk, maar het gebeurt eigenlijk weinig. Het Rijk en de Gemeente Amsterdam draaien een proef om werknemers te stimuleren hun vrije dagen aan een ander te geven, mits dat kon uiteraard. “Met deze proef geeft de rijksoverheid het goede voorbeeld in de hoop dat meer werkgevers volgen”, vertelde minister Asscher. Werknemers kunnen hun bovenwettelijke vrije dagen met collega’s delen. Dus als je die vakantiedagen over hebt, kun je een collega helpen die wat extra vrije tijd kan gebruiken.

Wettelijk heb je recht op vier keer het aantal werkuren per week aan vrije uren. Weggeven kan alleen met bovenwettelijke uren. Dat betekent dat iedereen het wettelijk aantal vakantiedagen blijft houden. Communicatieadviseur bij de Gemeente Amsterdam Judith Wildbret stond vrije uren af aan collega’s die het nodig hadden: “Ik kan wel iets overmaken aan het Rode Kruis. Maar het voelt veel concreter om het te schenken aan collega’s die het goed kunnen gebruiken”, vertelde ze aan De Volkskrant.

Mantelzorg

Die geschonken vakantiedagen kunnen gebruikt worden door collega’s die te maken krijgen met zorgtaken. Over mantelzorgers is bijvoorbeeld bekend bij het Sociaal en Cultureel Planbureau dat ongeveer 10 procent zich overbelast voelt. Je kunt in zo’n geval wel langdurend zorgverlof aanvragen, maar in onverwachte situaties schieten de mogelijkheden soms tekort. Werkende mantelzorgers zetten vaak hun vakantiedagen in, terwijl ze die dagen juist goed kunnen gebruiken om zelf op te laden. Het vrijwillig cadeau doen van een vrije dag kan bijvoorbeeld voorkomen dat een collega langdurig uitvalt vanwege gezondheidsklachten of dat het werk er onder lijdt.

Burn-out

De Gemeente Amsterdam heeft goede ervaringen met het delen van vakantiedagen en heeft het systeem inmiddels standaard ingevoerd. In 2015 schonken 87 ambtenaren 170 dagen aan 43 collega’s. Aan mantelzorgers, dat wel. Als de proef van het Rijk succesvol blijkt, is het misschien sowieso een goed idee om collega’s die het kunnen gebruiken een extra dagje vrij te gunnen. Volgens het CBS heeft bijvoorbeeld één op de zeven werknemers last van ‘overspanningsklachten’, om welke reden dan ook. Dat zijn een miljoen mensen. Voor mensen die tegen een burn-out aanlopen, is erkennen dat het ‘teveel’ is vaak het allermoeilijkst. Misschien is zo’n dagje vrij van een collega dan nèt de pas op de plaats die iemand nodig heeft om er bovenop te komen.