Waarom je het universum kunt vertrouwen (en hoe je dat doet)

“Het komt allemaal wel goed,” zeggen we om iemand gerust te stellen. En dat is meestal een beetje een dooddoener. Maar de grap is: achteraf gezien kómt het vaak allemaal ook wel goed. Was het inderdaad beter om die relatie te verbreken, was het tijd om te stoppen met die baan of had je een ervaring nodig om je sterker te voelen. Als we de wetten van het universum moeten geloven, krijg je exact voor je kiezen wat je aantrekt en waar er voor jou nog iets te leren valt. Soms moet je je dus maar gewoon overgeven aan een rotsituatie en erop vertrouwen dat het universum z’n werk aan het doen is.

Dat vertrouwen in het universum betekent niet dat je je leven passief moet leiden. Als we denken aan ‘het universum’, hebben we het vaak over een soort van externe kracht die allerlei dingen bestuurt. Zoals God ook vaak geïnterpreteerd wordt als een man met een baard die met zijn staf iets voor je kan oplossen. In zo’n geval stellen we onszelf afhankelijk op. En dat is nou precies niet de bedoeling.

Alles is één

Veel spirituele leraren en aanhangers van de New Age-beweging geloven in de wetten van het universum. Dat zijn geen bedachte wetten waarvoor we straf krijgen als we ze overtreden, maar het gaat hierin om de juiste intentie van ons gedrag. Eerder schreven we al over onderwerpen die hieraan gelinkt zijn, zoals de Wet van Aantrekkingskracht, karma en synchroniciteit.

Wie gelooft in de wetten van het universum, gelooft ook in de Wet van Eenheid. Dat alles is ontstaan uit één bron. Dat daardoor niets is afgescheiden van elkaar, dat alles één is. Alles en iedereen is met elkaar verbonden. En omdat alles uit hetzelfde ontstaan is, ben ik wat jij bent en jij wat ik ben, en zijn we allemaal het universum.

Vertrouw jezelf

Als alles één is, is de beste manier om het universum te vertrouwen dus jezelf te vertrouwen. Om jezelf goed te leren kennen en met je eigen leven aan de slag te gaan. Je intuïtie volgen. Je angsten onder ogen zien, vertrouwen dat jouw gevoel je leidt naar waar je moet zijn, leren wat bij jou past en wat je los zou moeten laten. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, voor je eigen acties en daarmee dus ook anderen (bewust of onbewust) motiveren en helpen.

Het universum in 4 minuten

Voor wie overigens meer geïnteresseerd is in wetenschappelijk onderbouwde ideeën over het universum: dat wordt in deze wetenschapsparodie in vier minuten gedetailleerd uitgelegd.