Zo zet je jezelf op nummer 1 (zonder een egoïst te zijn)

Leven in het hier en nu, volledig verbonden zijn met en open staan voor je liefje, je vrienden en familie kan eigenlijk alleen maar als je goed voor jezelf zorgt. Als jij niet sterk, gezond, rustig of gefocust genoeg bent, kun je er ook niet zijn voor anderen. Dus. Het is niet alleen helemaal oké, maar zelfs nódig om jezelf op nummer 1 te zetten.

Maak jezelf prioriteit #1

Als je altijd voor anderen klaarstaat of je heel druk maakt om wat anderen wel niet van je vinden, is er werk aan de winkel. Je vergeet dan vaak te checken of het met jouzelf eigenlijk wel goed gaat, terwijl dat het allerbelangrijkst is. Iedereen is verantwoordelijk voor z’n eigen geluk. Het is niet aan jou om iemand gelukkig te maken. Sterker nog, dat kun je helemaal niet. Voor jezelf zorgen is vanaf nu prioriteit nummer 1. Jij moet je chill voelen, gezond zijn en ‘s nachts lekker kunnen slapen. Spreek met jezelf af dat je regelmatig checkt of je ergens écht achter staat, of dat het nodig is om je er druk om te maken.

Maak een lijst van dingen die goed voelen

Full focus op jezelf dus. En daarvoor is het belangrijk om jezelf eerst heel goed te leren kennen. Waar reageer je goed op, en waarop niet? Wat voelt goed, en wat niet? Meditatie is daar een mooie techniek voor, maar ook lijstjes maken en briefjes schrijven aan jezelf. Wat vind je mooi aan jezelf? Waar ben je blij mee? Waarom ben jij zo leuk? En ook, waar word je blij van? Wat geeft je energie? Zijn er mensen die meer energie vreten, dan dat ze je geven? Wat past bij jou? Is dat gezond eten? Mediteren? Yoga? Een goeie fles wijn? Dat. Vaker doen! En voelt het niet goed? Niet meer doen dus.

Respect yourself enough to walk away from anything that no longer serves you, grows you, or makes you happy.

Communiceer je nieuwe aanpak

Leg de mensen die dichtbij je staan uit waarom jij vanaf nu vaker voor jezelf gaat kiezen. Snappen ze best, want ze willen het zelf eigenlijk ook. Als je het communiceert, maak je de afspraak met jezelf nóg echter, kun je eraan refereren op het moment dat je ‘m toepast en je zorgt ervoor dat anderen het minder persoonlijk nemen als jij voor jezelf kiest.

Sta nog steeds klaar voor anderen

Voor jezelf zorgen betekent niet dat je je vriendschappen of relaties moet verwaarlozen. Je kunt er nog steeds zijn voor iemand met liefdesverdriet, of je collega input geven. Het ding is: als je genoeg aandacht aan jezelf geeft, is het makkelijker om ruimte te maken voor anderen.

Ken je grenzen en wees assertief

Dit is het moeilijke stuk. Het is belangrijk om goed naar jezelf te luisteren en je intuïtie te durven vertrouwen. Als iets voor jou niet goed voelt: niet doen. Doe niets om een ander tevreden te stellen of omdat je je anders schuldig voelt. Je gaat vanzelf voelen dat het niet meer klopt, en je anders reageert als je dingen met tegenzin of uit angst doet. En daar heeft niemand iets aan: de ander niet, en jij al helemaal niet. En dat had je nou net afgesproken met jezelf (zie punt 1).

Don’t be too hard on yourself

Zorgen voor jezelf betekent ook: mild zijn. Je gaat sowieso nog een keer over je grens heen, je gaat sowieso een keer uit schuldgevoel tóch wel naar een feestje of ’s avonds je laptop openslaan om werk af te maken. Geeft niet. Belangrijk is dan om jezelf niet te veroordelen, niet te balen van jezelf, maar vanuit nieuwsgierigheid te onderzoeken waarom je toch weer in je valkuil bent getrapt.