11 tips om je zesde zintuig te ontwikkelen

Naast gehoor, zicht, smaak, reuk en tast, hebben we een zesde zintuig: intuïtie. In de Van Dale wordt intuïtie omschreven als ‘inzicht zonder nadenken’. Je kent het vast: opeens krijg je een ingeving, een naar gevoel, of zelfs een visioen. Vaak nemen we onze intuïtie niet zo serieus, maar zien we daardoor niet van alles over het hoofd?

We doen onze ingevingen af als verbeelding, rare ideeën of toeval. We onderdrukken intuïtie vaak door te rationaliseren en daardoor is ons zesde zintuig flink naar de achtergrond verschoven. Als kind leerde je dat je fantasieën, intuïtieve angsten en dromen niets te betekenen hebben.

Basis voor dat rationalisme komt van de 17e eeuwse Franse filosoof Descartes, die bekend werd met zijn stelling: “Ik denk, dus ik besta.” Het rationale denken werd meer en meer gewaardeerd, intuïtie steeds meer ondergewaardeerd, legt J. Grainger uit op Nieuwetijdskind.com. Niet per se verkeerd, want daardoor hebben mensen hun intellect sterk ontwikkeld. Maar we hebben met dat rationele denken ook iets onderdrukt, er wordt gezegd dat mensen hierdoor het contact zijn verloren met hun zesde zintuig.

Leven in het nu

‘Je gevoel volgen’ wordt steeds belangrijker. We willen keuzes maken die écht bij ons passen. Wonen in een huis dat fijn voelt, ons goed voelen in het werk dat we doen, leven in het hier en nu. Je hoofd, het denken, houdt zich bezig met het verleden en de toekomst. Het gevoel, je intuïtie, houdt zich bezig met het nu. Je leert met je hoofd en je hebt je verstand ook zeker nodig in het nemen van beslissingen, maar als je je intuïtie volgt, geeft dat heel veel energie en dat maakt dat een keuze ook daadwerkelijk goed voelt.

Canadees Malcolm Gladwell schreef het boek Intuïtie. Over de kracht van denken, zonder erbij na te denken. Hij legt uit hoe je betere beslissingen kunt nemen op persoonlijk vlak, maar ook op het kantoor, op straat of als manager.

Als je intuïtie je helpt om betere keuzes te maken, is het misschien niet zo’n gek idee om er wat meer aandacht aan te besteden.

Zo ontwikkel je je intuïtie

 1. Mediteer dagelijks. Je merkt je ingevingen beter op als je mind stil is.
 2. Geef mindful aandacht aan je andere vijf zintuigen. Wat nemen ze waar?
 3. Geef aandacht aan je dromen: als je slaapt staan rationele gedachten uit en is er ruimte voor je onderbewustzijn om seintjes te geven.
 4. Erken dat verbeelding écht kan zijn, dus die gekke ingevingen, creatieve ideeën of rare angsten.
 5. Luister naar de seintjes in je achterhoofd of je onderbuik-gevoel. Vertrouw er maar op dat je onderliggend heel goed weet of een situatie in de haak is, een persoon het goed bedoelt of je een afspraak beter wel of niet kunt maken.
 6. Luister naar je lichaam. Schenk aandacht aan onrust in je lijf: buikpijn, hoofdpijn, of gewoon niet lekker in je vel zitten. Vraag je af wat het je zou kunnen vertellen.
 7. Houd een dagboekje bij van je ingevingen en schrijf ook op welke bleken te kloppen. Zo verzamel je bewijs van de werking van je intuïtie.
 8. Ga vaker de natuur in, of zoek rust op. In de natuur kan je je hoofd echt helemaal leeg maken. Weg van technologie, weg van meningen, ideeën, verleidingen.
 9. Praat met anderen over hun ervaringen met intuïtie. Zo wordt het beter te bevatten.
 10. Probeer niet alles te begrijpen en volg vol vertrouwen wat goed voelt en wat je energie geeft.
 11. Probeer eens een cursus te volgen in intuïtieve ontwikkeling, bijvoorbeeld bij De BewustzijnSchool.