Fotografe Mayanne knipt al 15 jaar daklozen. Gratis!

Mayanne Könst knipt al meer dan 15 jaar daklozen en helpt hen daarmee aan een boost in zelfvertrouwen. Maar, vertelt ze: ‘Je moet niet in één keer een hele metamorfose willen.’ De Regenboog Groep tekende ter ere van haar 40-jarig bestaan Mayanne’s verhaal op. Samen met dat van 40 andere mensen, die zich inzetten voor daklozen in Amsterdam. Ware local heroes

‘Het mooie is dat je mensen zelfvertrouwen geeft, gewoon door een nieuw kapsel’, vertelt Mayanne. ‘Neem Schudde Piet. Hij heet zo omdat hij altijd met zijn hoofd schudt, een soort tic. Een man met heel lang haar. De eerste keer ging er maar een klein stukje af. Zo kon hij langzaam wennen. Na een half jaar had hij kort haar. Je moet niet in één keer een hele metamorfose willen.’

Van oorsprong is Mayanne fotograaf, maar al jaren knipte ze haar eigen vader. Ze werkte als vrijwilliger in inloophuis De Kloof, toen ze op het idee kwam om de bezoekers daar te knippen. Om te werken met daklozen moet je ze wel een beetje kunnen begrijpen, legt ze uit: ‘Als je een dakloze die zich nooit wast in één keer helemaal gaat wassen, wordt ‘ie meteen ziek. Dat moet je niet hebben. Je moet eerst het vertrouwen winnen. Mensen die bij ons komen, durven vaak niet naar een gewone kapper als ze al jaren niet meer zijn geweest. Ik ben een vertrouwd gezicht in De Kloof en inloophuis Makom, waar ik inmiddels ook als dagcoördinator werk.’

‘Eenmaal in de stoel beginnen mensen vanzelf te praten. Ik voel een zekere verwantschap met hen. Ik ben ook een einzelgänger. Ik sluit me niet graag aan bij groepen, omdat er dan altijd regels en gedragingen zijn. Ik snap daklozen wel die zeggen: ik ben liever dakloos dan dat ik me overal met pasjes en papieren moet verantwoorden. Mensen worden in deze maatschappij helemaal niet meer gestimuleerd om vrij te denken, lijkt het wel. Dat vind ik goed van De Regenboog. Voor iedereen bestaat een plek die je eigenwaarde geeft, of je nu dakloos bent of werkt als vrijwilliger.’

Ook iets doen?
Je kunt natuurlijk donateur worden van De Regenboog Groep. Maar leuker is het om je skills in te zetten om daklozen te ondersteunen. Lees hier hoe je kunt helpen als vrijwilliger.