Hoe is het om in God te geloven als jonge vrouw in Amsterdam?

Hoe is het om in God te geloven als jonge, vrijgezelle vrouw in hip Amsterdam? Is dat nog wel van deze tijd? En hoe vind je je droomman tussen alle mensen die kritisch zijn op religie? We vroegen het Jojanneke (30): “Ik ben het niet eens met het algemene beeld dat de Bijbel achterhaald is.”

“Ik geloof in iets groters. Ik noem het God: iets allesomvattend groots en positiefs waar je een persoonlijke relatie mee kunt hebben. Iets dat vooral het beste met jou voorheeft. Ik geloof dat als je dicht bij God leeft en hem betrekt bij je dagelijkse leven, je het meest dicht bij jezelf staat en het meeste uit je leven kunt halen. Mensen in je leven komen en gaan, maar het mooie van geloven in iets groters is dat het er áltijd is en onvoorwaardelijk van je houdt.”

Nare bijsmaak

Geloven uit zich voor Jojanneke niet in vaststaande regeltjes zoals bidden voor het eten, geen seks voor het huwelijk of in een koude kerk luisteren naar een oersaaie preek: “Tot voor kort kwam ik elke dinsdag met een groepje jonge vrouwen samen in Amsterdam. Allemaal meiden met inspirerende banen in de mode of in de media bijvoorbeeld. Niets sufs of oubolligs aan, hoor! Ik ben het ook echt totaal niet eens met het algemene beeld dat de Bijbel achterhaald is. Ik haal er zoveel uit dat voor mijn leven relevant is, dus daar durf ik wel een discussietje over te voeren. Met die meiden praten we over onze struggles en bidden we samen voor dagelijkse dingen. Ik bid regelmatig, maar niet op vaste tijden. En op zondagochtend ga ik vaak naar een hele leuke, jonge gemeente in de Zuiderkerk in Amsterdam. Wel op een christelijke tijd, 11:00 uur. Haha.”

Het is niet voor niets dat yoga en meditatie zo ontzettend booming zijn

“Mijn niet-gelovige vrienden vragen best vaak naar mijn geloof. Ik vind het heel leuk om er met ze over te praten en hun visie te horen. Ik merk sowieso dat mensen vaak erg nieuwsgierig zijn naar wat je dan gelooft. Wat ik wel lastig vind, is dat veel mensen die niet geloven nogal een nare bijsmaak hebben bij het woord religie. Ik begrijp dat het ergens vandaan komt, hoor. Maar soms merk ik dat mensen een mening hebben terwijl ze er weinig vanaf weten, behalve dat bijvoorbeeld een opa of oma een nare ervaring heeft gehad of er een kerkschandaal in het nieuws voorbij is gekomen. Mensen zien het onderscheid tussen religie en geloof vaak niet. Ik vind dat superjammer en dat maakt dat ik er zeker niet mee te koop loop bij iedereen. Overigens zijn de gesprekken die ik erover heb altijd wel heel interessant en leerzaam.”

Ryan Gosling

Het geloof is voor Jojanneke niet per se doorslaggevend in het vinden van haar droomman: “Ik heb een lange relatie gehad met een hele leuke, maar ongelovige jongen. Onder andere om die reden is dat uiteindelijk stukgelopen, maar die relatie heeft me wel geleerd om kritisch te zijn op waar ik zelf in geloof. Ik denk dat je elkaar moet accepteren om wie je bent, zonder voorwaarden. Het belangrijkste vind ik dat een man open-minded is en positief ingesteld. Dat hij een prachtig stel hersenen heeft om me dingen te leren, en ik vind het ontzettend aantrekkelijk als een man goed kan klussen en me aan het lachen maakt. Daarnaast zou ik het natuurlijk een droom vinden als hij zou geloven, maar ik weet niet in hoeverre dit een vereiste is. Ik denk dat je elkaar beter begrijpt als je hetzelfde gelooft, maar in de liefde weet je het nooit. Straks staat Ryan Gosling op de stoep, dan moet ik toch mijn principes eens onder de loep nemen, haha.”

Volgens Jojanneke past haar manier van geloven juist heel goed in een tijd waarin steeds meer mensen bezig zijn met zingeving: “Persoonlijk denk ik dat mijn leven een stuk leger en eenzamer is als ik niet zou geloven. Het geeft me houvast en een richting in hoe ik in het leven wil staan. Liefdevol, met oog voor anderen, positief en zonder oordeel. Maar dat onderscheidt me op het eerste oog denk ik niet van niet-christenen. Mensen zijn een groeiend bewustzijn aan het creëren in hoe we goed voor elkaar, de natuur en onszelf kunnen zorgen. Het is niet voor niets dat yoga en meditatie zo ontzettend booming zijn. Mensen willen rust, terug naar de basis. Ik denk dat we allemaal op een bepaald moment in ons leven zoeken naar de diepere kern van ons bestaan. Allemaal zoeken we naar het beste en mooiste, wat dat ook voor iedereen persoonlijk inhoudt.”