De vader van Mariska werd verliefd op een man

Tien jaar geleden overleed de moeder van Mariska plotseling aan een herseninfarct. Het leven van haarzelf en haar vader Rinus stortte in. Totdat Rinus twee jaar later Jaap leerde kennen. Jaap was er voor hem, hij bood een luisterend oor en compleet onverwacht werden de mannen verliefd op elkaar. Voor dochter Mariska was dat ontzettend wennen, maar ze omarmde de nieuwe liefde van haar vader: ‘Jaap is een enorme steun voor mij geweest.’

‘Ik heb mijn vader natuurlijk altijd alleen maar gezien met mijn moeder. Toen hij me vertelde dat hij verliefd was op een man, werd ik even heel stil. Hij had lekker gekookt, we gingen aan tafel zitten en opeens zei hij: “Ik moet je iets vertellen. Ik ben verliefd en het is niet op een vrouw…” Ik had dat nooit verwacht. Maar ik zag hoe blij hij was, dat maakte het makkelijker om te accepteren. Als hij gelukkig is, ben ik dat ook. Ik heb wel even tijd nodig gehad om het voor mezelf helemaal te omarmen. In het begin liep ik bijvoorbeeld nooit tussen Jaap en mijn vader in op straat. Stel dat ik een bekende zou tegenkomen, wat zouden die dan wel niet denken?’

‘Het is écht aftasten. Accepteren wij elkaar? Komt er een klik? Voor Jaap was het ook onwennig. Hij heeft zelf geen kinderen en dan krijg je opeens een dochter van 20 jaar. En voor mij net zo goed. Ik had er opeens een soort tweede vaderfiguur bij. Maar je leert elkaar kennen en onze band is nu heel hecht. Jaap is een enorme steun voor mij geweest. Ik ben altijd een binnenvetter geweest en Jaap heeft me geleerd om mijn gevoelens te tonen en erover te praten.’

Ook Mariska’s moeder speelt nog steeds een grote rol in haar leven: ‘Ik ga vaak naar haar graf, ik kijk veel naar filmpjes en foto’s van vroeger en ik brand elke avond een kaarsje bij haar foto. Ik probeer mijn zoontje ook veel over haar te vertellen. Hij snapt het nog niet helemaal, maar hij zwaait wel altijd wel even naar haar graf.’

En op haar beurt is Mariska er ook voor Jaap, hij is écht een opa voor haar zoontje Stijn. ‘Jaap heeft altijd gezegd: “Ik heb niks met kleine kinderen”. Toen ik zwanger was, dacht ik: “Als dat maar goed gaat…” Maar ik heb hem een beetje over zijn angst heen geholpen’, lacht ze. ‘Toen Stijn was geboren, mocht Jaap hem als eerste vasthouden en sindsdien is hij verliefd op hem. En wederzijds. Als ze op visite komen, trekt Stijn meteen naar Jaap toe. Hij is echt zijn favoriet.’