Dankzij hun pleegkind had het islamitische gezin van Nazha vorig jaar een kerstboom

De Marokkaanse Nazha woont met haar man en twee zoons van 17 en 15 in Amsterdam. Het gezin is praktiserend Islamitisch. Vanuit hun geloof besloten ze pleegkinderen in huis te nemen. Voor langdurige pleegzorg gaat hun voorkeur uit naar een kindje met een islamitische achtergrond, omdat de kloof tussen thuis en pleegouders dan niet zo groot is. Maar ook een christelijk kind is bij Nazha meer dan welkom: We zijn er om een kind te helpen, ongeacht zijn achtergrond.

‘Wij wilden graag een kindje helpen. We hebben er de capaciteit en de tijd voor, en ook in de Koran wordt gestimuleerd een kind te helpen. In eerste instantie was ons idee om een kindje uit Marokko in huis te nemen. Maar dat bleek een hoop gedoe, met veel bureaucratie. Toen zei mijn man: “Er zijn hier vast ook kinderen die hulp nodig hebben.” Dat hebben we uitgezocht en bij Spirit in Amsterdam zochten ze toen specifiek naar Marokkaanse pleegouders. Dat snap ik wel; een kindje met een Marokkaanse achtergrond kan ik het meeste meegeven. De kloof met thuis is dan niet zo groot. Ik kan dezelfde cultuur, taal en normen en waarden overdragen.’

De huidige pleegdochter van Nazha is 12 jaar en van Marokkaanse afkomst: ‘Ze kwam bij ons toen ze 7 jaar was. De rechter heeft bepaald dat ze niet meer terug kan naar haar moeder, dus wij helpen haar naar volwassenheid. Haar moeder heeft een verstandelijke beperking. Ze wil graag dat haar dochter islamitisch wordt opgevoed, maar ze kan dat zelf niet goed. In ons gezin doet onze pleegdochter mee met de ramadan en alle feesten. Zo kunnen we haar heel veel leren en geven. Haar moeder is soms wel angstig dat we haar dochter ‘inpikken’, dus daar gaan we voorzichtig mee om. Ons pleegkind noemt mij bijvoorbeeld ook tante Nazha, dat is duidelijker voor iedereen. Maar ze weet dat ze bij ons mag blijven, dat dit haar plek is. We zijn door omstandigheden familie van elkaar geworden. Ze kan altijd op ons rekenen, ook op haar pleegbroers.’

In het gezin van Nazha is er plek voor twee kindjes: ‘We hebben een aantal crisisplaatsingen gedaan. De laatste was een Antilliaans jongetje van 5 jaar. Hij kwam uit een christelijk gezin, waar ze elke zondag naar de kerk gingen. Toen dacht ik wel even: “Oh, hoe ga ik dat doen? Moet ik dan mijn hoofddoek af?” Mijn man en ik moesten ook even uitzoeken hoe het precies zat met Kerstmis. Het verhaal van Maria en het kindje Jezus staat ook wel in de Koran, maar of dat hetzelfde is als in de Bijbel? We wilden het hem wel goed vertellen natuurlijk. Ik ben ook met hem naar de kerk geweest en we hebben zelfs een kerstdiner gehouden en een plastic kerstboom gekocht. Ik ben moslim, maar we laten hem in zijn waarde en ondersteunen hem in zijn geloof. We zijn er om een kind te helpen, ongeacht zijn achtergrond. Antilliaans, zwart, wit, joods of moslim; het maakt ons niets uit. En zijn moeder had er gelukkig ook geen moeite mee. Zij ziet het zoals ik: er is één God en het maakt niet uit vanuit welke hoek je het bekijkt. We kijken naar elkaar als mens, niet naar geloof, ideologie, ras of wat dan ook. Als je op die manier handelt, ben je echt een goede pleegouder denk ik.’

“We kijken naar elkaar als mens, niet naar geloof, ideologie, ras of wat dan ook”

‘Je moet ruimte maken voor een pleegkind, in je huis en in je hart. En je moet je realiseren dat je hele gezin dat moet doen. Voor je begint, moet je eerst je eigen kinderen en omgeving goed informeren. Ze het nut uitleggen van wat je gaat doen. Op hun vragen ingaan, hun angsten bespreken. Je kinderen moeten hun ouders delen, maar ik draag hiermee tegelijk een mooie les aan ze over. Je kunt egoïstisch zijn in dit leven, maar je kunt ook aan anderen denken en ze helpen. Door pleegzorg geef ik betekenis aan mijn leven. Als ik later terugkijk, zal ik hopelijk denken: “Goed gedaan, je hebt wat voor je medemens kunnen betekenen in een tijd dat er hulp nodig was”.’