Margo koos ervoor haar kind in een pleeggezin te plaatsen: “Je voelt echt dat je faalt als moeder”

Margo is de moeder van de jongste pleegzoon van Peter en Pierre. Ze maakte veel mee in haar leven, heeft ADD en haar zoon heeft het syndroom van Asperger. Het lukte haar niet om voor hem te zorgen. Ze moest er noodgedwongen voor kiezen de opvoeding van haar kind uit handen geven: ‘Mijn zoon heeft het goed bij Peter en Pierre; hij krijgt wat hij nodig heeft en hij is graag daar. Dat betekent voor mij heel veel.

‘Het is heel moeilijk. Je faalt. Je voelt écht dat je faalt als moeder. Ik was helemaal op, ik kon het gevecht niet meer aangaan. Ik wilde de opvoeding graag zelf blijven doen, maar dat ging niet meer. Als ik hem thuis zou houden, zou het alleen maar erger worden, daar hielp ik hem niet mee. Ik moest mijn kind loslaten en de ruimte vinden om aan mezelf te werken. Ik ben in therapie gegaan en daar ben ik sterk uitgekomen. Ik ben consequenter, sta steviger in mijn schoenen en dat merken mijn kinderen ook: mama staat er weer. Alles valt een beetje op z’n plek nu, en dat is enorm fijn. Mijn dochter heeft een tijdje bij familie gewoond en woont nu weer bij mij. Mijn zoon is om de week een weekend bij ons. Dan gaan we lekker naar buiten, naar het bos of we doen een spelletje samen. En hij heeft zijn laptop altijd bij zich, dat vindt hij heel belangrijk. Daar hebben we nog wel eens mot over. Bij mij mag ‘ie namelijk maar twee uur per dag op zijn laptop en bij Peter en Pierre krijgt hij meer vrijheid. Zij willen dat hij zelf beslissingen leert nemen, dat hij zelfstandiger wordt. Dat is prima, maar ik denk dat hij in sommige dingen nog niet zo ver is. Ik heb zijn opvoeding dan wel uit handen gegeven, het is soms heel lastig om dingen los te laten. Gelukkig kan ik zulke dingen wel bespreekbaar maken in de gesprekken met onze pleegzorgbegeleiders. Mijn zoon heeft het goed bij Peter en Pierre; hij krijgt wat hij nodig heeft en hij is graag daar. Dat betekent voor mij heel veel. Ik weet gewoon dat ik het zelf niet kan. Dat is heftig, maar ik heb me erbij neergelegd.’