Alexander Klöpping: ‘Ik kijk vooral naar morgen’

Alexander Klöpping (28) is journalist, columnist en internetondernemer. Hij richtte online krantenkiosk Blendle op, dat na groot succes in Nederland nu ook in Duitsland en de Verenigde Staten gelanceerd is. Daarnaast startte hij de Universiteit van Nederland, waar wetenschappers gratis online college geven. Alexander heeft full focus op zijn carrière en legt uit waarom hij niet veel verder kijkt dan morgen.

‘We zijn met de Universiteit van Nederland begonnen, omdat we een filmpje op YouTube zagen van een Harvard-docent die gratis colleges gaf. We vonden dat zo bijzonder, dat we besloten dit in Nederland ook te proberen. Elke week laten we een andere hoogleraar aan het woord, die dagelijks een nieuw college geeft. De onderwerpen variëren van nano-technologie, tot aansprakelijkheidsrecht, van psychologie, tot biologie. Het is te gek dat we in dit land wetenschappers hebben die tientallen jaren iets bestudeerd hebben, daar héél goed over kunnen vertellen en dat ook nog eens willen samenvatten voor ons. Kennis delen is echt volstrekte rijkdom volgens mij.’
Alexander wordt regelmatig door media geraadpleegd als deskundige in zijn vakgebied, is spokesperson voor de generatie digital natives en leidt twee succesvolle bedrijven. Reden genoeg om je nalatenschap vast te leggen, zou je denken: ‘Nou, als ik morgen onder een bus zou komen, is er niet zoveel om weg te geven, hoor. Alles zit in mijn bedrijf Blendle. Als grootaandeelhouder heb ik natuurlijk dingen vastgelegd met mijn mede-oprichter. Dat moet omdat je investeerders hebt, maar ik ben niet iemand die dat voor zichzelf doet. Misschien verandert dat over een paar jaar. Ik zou denk ik iets willen nalaten om specifieke problemen op te oplossen, zoals klimaatverandering. Ik voel me nu soms bijna schuldig dat ik me daar niet genoeg mee bezig houd.’
Voorlopig kijkt Alexander, net als veel generatiegenoten, niet zo ver vooruit: ‘Ik kijk vooral naar morgen. Als jonge ondernemer ben ik bezig met voorkomen wat er morgen fout kan gaan, verder dan dat kijk ik niet. Die vraag is gewoon te groot. Ik bouw mijn bedrijf, en probeer er vooral voor te zorgen dat dát overleeft en winstgevend wordt.’