‘Ik vind het mooi hoe ze haar eigen weg kiest’

Anna (57) voedde haar dochter Eva nét even anders op dan de maatschappij gewend is. En ook de inmiddels 24-jarige Eva volgt niet het gebaande pad. De dames delen een hang naar spiritualiteit. Ieder op haar eigen manier en zo leren ze van elkaar. ‘Ik vind het mooi hoe ze haar eigen weg kiest, met de onzekerheid en twijfel die dat oplevert.’

Anna (57) over Eva:
Vlak voor ik Eva kreeg, heb ik een burn-out gehad. De huisarts schreef me pillen voor, maar ik dacht: ik moet hier iets mee, in deze situatie zit een boodschap. Materieel hadden we het supergoed, maar ik realiseerde me dat ik iets miste en ik heb een omslag gemaakt. Ook in de opvoeding van Eva. Ik wilde het vooral op mijn eigen manier doen, dat voelde ik intuïtief heel sterk. Ik masseerde haar bijvoorbeeld, ik volgde geen regels van het consultatiebureau, ik gaf haar voeding wanneer ze erom vroeg. Ik denk dat Eva daarom ook niet het standaard pad bewandelt nu ze ouder is. We hebben allebei een ontzettende hang naar zelfontwikkeling, of spiritualiteit. Eva heeft een hekel aan dat woord trouwens. Maar dat we dit kunnen delen is zó leuk. Onze band is heel harmonieus, maar we hebben echt wel wat problemen gehad en dat was soms wel lastig voor mij. Eva is behoorlijk zoekende geweest, maar ze leeft vanuit haar hart. Ze gaat voor wat haar vreugde brengt, ongeacht wat de maatschappij zegt of wat de buurman denkt. Ik vind het mooi hoe ze haar eigen weg kiest, met de onzekerheid en twijfel die dat oplevert. Ze ging naar Nieuw-Zeeland voor drie maanden, maar dat werd 1,5 jaar. Ze werd verliefd op een Fin en heeft daarmee nu een lange afstandsrelatie. Hij wil graag dat ze naar Finland komt, en ze houdt van hem, maar ze gaat toch haar eigen ding hier in Nederland doen. Dat vind ik zo goed! Daarin is zij ook weer mijn voorbeeld.

Eva (24) over Anna:
Haha, nou ‘een hekel’ is een groot woord. Maar ik vind spiritualiteit iets alledaags. Je neemt het mee in alles wat je doet. Iedereen is aangesloten op dezelfde bron en het is maar net of je je daarvan bewust bent of niet. Mam en ik zitten daarin grotendeels op een lijn, al is zij er wel wat intensiever mee bezig. Ze leerde me vroeger dat er iets is wat ze ‘God’ noemde. Ik weet daardoor altijd dat er iets meer is. En ik ben bijvoorbeeld ook nooit bang geweest voor de dood. Ik heb een hele warme band met mam en ik ben blij met hoe ik opgevoed ben. Ik vind dat ze groot gelijk heeft gehad om het lekker op haar eigen manier te doen, dat kun je haar wel toevertrouwen. Tuurlijk verschillen we ook. Ik denk dat ik wat explosiever kan reageren. Sommige dingen die ik als bemoeienis zag, kan ik nu wel waarderen. Ze wilde gewoon graag voor mij zorgen. Dat is heel fijn, ik kan bij haar alles eruit gooien. En ja, dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Al is de toekomst best een beetje spannend. Mijn leven ziet er anders uit dan dat van leeftijdsgenoten. Laatst werd ik wakker en toen dacht ik opeens: ik ben nu bijna 25 en ik heb nog steeds niet gestudeerd! Maar ik heb geprobeerd het gebaande pad te lopen, alleen daar werd ik niet gelukkig van. Het is allemaal zo zwart-wit niet. Ik leer van mijn moeder dat ik van de kleine dingetjes moet genieten. En daarin leert zij ook nog steeds. Ik zoek wat meer de edge op dan mijn moeder, en ik denk dat dat haar ook uitdaging kan geven. Als ik zelf kinderen heb wil ik ze dezelfde warmte en veiligheid meegeven die ik ook gekregen heb. En vooral het gevoel dat ze altijd bij me terecht kunnen, zoals zij mij dat gevoel geeft.