Het roer om: van vaste baan naar vrijheid

Eind vorig jaar gaf Roos van Vugt (42) haar topbaan als social mediastrateeg bij Social Embassy op om voor zichzelf te beginnen. Na twintig jaar in vaste dienst was het tijd voor meer vrijheid: werken van 10:00 tot 15:00 uur en… zes weken vakantie in de zomer. Spannend, maar het voelt als het juiste pad en brengt veel rust in haar gezin. ‘Ik geniet van hoe het nu gaat, van hoe we ervoor staan. Ik wil zo lekker voortdenderen.’

‘Ik heb twintig jaar fulltime gewerkt. Toen ik begon als social mediamanager was ik een van de eersten in Nederland in zo’n functie en werd van alle kanten geadviseerd om voor mezelf te beginnen. Maar ik dacht: ik vind collega’s veel te leuk!’ Vorig jaar besloot ze zich er toch aan te wagen. Roos gooide het roer om en startte haar eigen onderneming. ‘Ik herinner me nog zo goed dat ik vorige zomer in de auto zat met mijn vier kinderen. Zij hadden vakantie en ik was aan het knippen en plakken om mijn 21 vakantiedagen zo efficiënt mogelijk in te zetten. De één bracht ik naar een vriendje, de ander naar opa en oma… Op een gegeven moment keek ik in mijn achteruitkijkspiegel en ze zagen er alle vier zó moe uit. Ik kon alleen maar denken: waarom?’
Dat was het moment dat Roos besefte dat het ook anders moest kunnen. De ziekte van haar oudste zoontje speelde daarin een grote rol: ‘Mijn oudste bleek op zijn negende epilepsie te hebben. Dat was een heel belangrijk moment in ons leven. Alles veranderde. We kunnen er nu heel goed mee omgaan, maar toen stonden we er wel even anders in. Je wil nog liever zelf ziek zijn, dan je kind zien lijden. We realiseerden ons: wat is nu echt belangrijk in het leven? Met het hele gezin hebben we hard op de rem getrapt.’
‘Eerst besloot ik een tijdje kortere dagen te gaan werken. Al snel bleek dat ik zelf mijn tijd wilde indelen en als je voor een bedrijf werkt moet je je toch schikken naar de agenda’s van anderen.’ De stap naar een eigen bedrijf was een logische. Ze werkt nu vanuit huis, op haar eigen tijden. ‘Het heeft een gunstige uitwerking op ons gezin. Voor mijn oudste is het belangrijk dat er iemand thuis is. En het geeft zoveel vrijheid. Nu heb ik zes weken vakantie! Dat heb ik sinds mijn eindexamen niet meer kunnen zeggen. Het is een rare gewaarwording.’
Met haar gezin vertrok ze deze zomer voor drie weken naar Thailand. Mooi moment om te reflecteren op de afgelopen periode: ‘Ik geniet zo van hoe het nu loopt, ik geniet van hoe we ervoor staan. Zo wil ik lekker voortdenderen. Ik heb een hele goede keuze gemaakt.’ En die keuze zorgt voor rust: ‘We kijken meer naar hier en nu. Naar vandaag, in plaats van naar een hele periode. Er gebeurt zóveel op een dag. Ik geniet daar echt van en pak die momenten.
Een eigen bedrijf betekent natuurlijk meer risico, maar daarover maakt Roos zich niet druk: ‘Mijn partner en ik zijn goed verzekerd, zodat we altijd kunnen blijven wonen waar we wonen. En met de nodige grappen en grollen hebben we ook met elkaar besproken hoe we het geregeld willen hebben, mocht een van ons iets overkomen. Het is beter om dat nu te doen dan als het te laat is. Stiekem zijn we zelf ook een sok aan het vullen, zodat onze kinderen allemaal kunnen studeren en we voldoende overhouden om van onze oude dag te genieten.’
Hoe ze dat voor zich ziet, die oude dag? ‘Later als ik groot ben wil ik misschien wel terug naar Spanje, waar we een tijd gewoond hebben. Dan wil ik wonen op een hacienda met een hele grote olijfgaard en een wijngaard. Dan kook ik de hele dag en zitten mijn kleinkinderen te eten aan een hele lange tafel in de tuin… Zo zou ik het wel willen uitzingen.