Bloed aan de handen én groene vingers: maffiosi en hun moestuintjes

Ze hebben gemoord, bedreigd, afgeperst en drugs verhandeld: de jongens in de zwaar bewaakte Secondigliano-gevangenis in Napels zijn geen lieverdjes. Maar naast louche handel lijken deze maffiosi een nieuwe passie te hebben gevonden: de moestuin.

Secondigliano is één van de zwaarst beveiligde gevangenissen in Italië. Veel van de gedetineerden zijn maffia-lui uit Sicilië en Puglia die levenslange straffen uitzitten, vaak al sinds de jaren ’80.

Gaat natuurlijk een beetje vervelen, zo’n levenslange straf. En daarom leert een groepje zware jongens nu voor tuinier. In de gevangenistuinen kweken ze biologische groenten en fruit: citroenen, courgettes, aubergines, uien, tomaten, pompoenen, alles. Vooral soorten uit de streek waar de mannen vandaan komen, omdat ze toch allemaal best een beetje heimwee hebben.

En zoals het de maffia betaamt is dat natuurlijk een goedlopende business geworden. Duh! They make you an offer you can’t refuse… Wat begon als bezigheidstherapie is uitgegroeid tot een soort landbouwcoöperatie.

Volgens een bewaker die wel eens meeplukt gaat het om wederzijds vertrouwen. Voor de meeste gevangenen geldt dat als ze morgen vrijkomen, ze waarschijnlijk recidiveren en terugkeren naar hun oude sociale omgeving, oftewel de maffia. Het werken in de gevangenismoestuin is een stap in de goede richting: het geeft de heren een nieuw doel, ze leren een vak, het maakt ze rustig en haalt hun focus weg van louche praktijken.

De maffiosi verkopen de oogst aan het gevangenispersoneel, dat er heel blij mee is. “Ik koop het hier, omdat ik dan precies weet waar de groenten vandaan komen. En omdat het niet genetisch gemanipuleerd is. Dit is gekweekt zoals het vroeger gebeurde,” vertelt een koper met een plastic zak vol paprika’s aan Frankfurter Allgemeine.

Daarnaast verkoopt coöperatie-voorzitter Rosario de Pascale de producten buiten de gevangenismuren. En daar heeft hij grootse plannen mee. Hij wil twee vaste verkooppunten starten en daar elke week groenten uit de gevangenistuin aanbieden. Ook is hij in onderhandeling met drie grote winkelketens in de provincie Napels om de gevangenisoogst te slijten. En binnenkort wordt er ook pompoenjam, chili-taart en ingemaakte courgette en aubergine geproduceerd in de sociale werkplaats. Lekker bezig, hoor!