Neushoornstropers schijten in hun broek voor de Black Mambas

Elke zeven uur wordt er in Zuid-Afrika een neushoorn gedood. Dat is een groot schandaal, maar hoe bestrijd je die sneaky stropers? Een reservaat in het Krugerpark heeft de oplossing gevonden: de Black Mambas, een team van 26 badass chicks die ervoor gezorgd hebben dat stroperij met 90% is gedaald. Girl powerrrrrr!

Om neushoorns, leeuwen, giraffen en andere dieren te beschermen werken er dertig gewapende beveiligers in het reservaat. De Black Mambas zijn de eyes and ears on the ground voor hen. Zij hunten op stropers en daarna kunnen de beveiligers toeslaan. De chicks patrouilleren op 40.000 hectare land in tweedehands legeruniformen, met dikke landrovers. En ze hebben een luisterpost, waar ze voertuigen, stemmen en schoten kunnen traceren. Met hun terreinwagens en spotlights zorgen ze dat ze overal zichtbaar zijn, zodat jagers wel even twee keer nadenken voor ze een neushoorn proberen te vermoorden.

Die stropers komen vaak uit communities in de omgeving en daarom heeft het reservaat vrouwelijke high school graduates uit diezelfde dorpen aangenomen en ze intensieve combat-training gegeven. Black Mambas is de eerste unit die uit alleen vrouwen bestaat en dat is uitzonderlijk.

Leitah Michabela is sinds twee jaar Black Mamba. “Veel mensen vroegen hoe je als vrouw in de bush kunt werken. Maar ik kan alles doen wat ik wil.” Jonge vrouwen kijken op tegen Leitah en de andere Mambas. Ze zijn de heldinnen van het dorp. En iedereen die commentaar heeft op het feit dat vrouwen mannenwerk doen, kunnen ‘m krijgen: “Ik ben een vrouw en ik wil kinderen. En ik wil dat mijn baby een neushoorn kan zien, daarom bescherm ik ze.”

Hun harde werk is niet zonder resultaat: de afgelopen tien maanden is er geen een neushoorn vermoord in het reservaat, terwijl er bij de buren 23 gedood zijn. Bam!