In dit ziekenhuis is het altijd feest! Een beetje dan.

De Cleveland Clinic in Ohio lijkt soms meer op een cultureel centrum dan op een ziekenhuis. Er worden kunstexposities gehouden, elke dag wordt er opgetreden door muzikanten of dansers, en patiënten en hun familie kunnen meedoen met creatieve workshops. En als je er écht slecht aan toe bent, val je helemaal met je neus in de boter. Dan krijg je een privé-optreden aan het voeteneind van je bed.

Ziekenhuizen zijn meestal kil, klinisch en saai. Geen pretje om er te liggen. Maar de Cleveland Clinic is verre van deprimerend. De afgelopen zes jaar zorgt het ‘Global Arts en Medicine Institute’ namelijk voor muziek en kunst in het ziekenhuis. Hè, gezellig! De kunstcollectie bevat inmiddels meer dan 5000 originele werken en nog eens 15.000 posters. Altijd wat te zien dus. Elke dag treedt er ook een muzikant op en per week regelt de organisatie 400 uur aan bedside music therapyen 200 uur kunsttherapie. Volgens initiatiefneemster Iva Fattorini versnelt de creatieve aanpak het genezingsproces. Onderzoek wijst uit dat therapieën met kunst en muziek het ziekenhuisverblijf verkorten, er minder pijnverminderende medicatie nodig is en de ervaring van patiënten, hun familie én medewerkers positiever is. Goed initiatief!

Met haar bedrijfje Artocene wil Iva het succesvolle model verspreiden naar ziekenhuizen over de hele de wereld. Kom maar door!