Welcome To The Future creëert de ideale wereld. Voor één dag

Op 26 juli barst in het Twiske – een natuurgebied vlakbij Amsterdam – voor de zevende keer ‘Welcome To The Future’ los. Een festival zoals je het gewend bent, met lekkere muziek en hippe types. Maar dit feest heeft ook nog eens een ‘certificate of excellence’ van de ‘Greener Festival Awards’ en is officieel één van de tien groenste festivals ter wereld. Hoe dan? Whocares sprak event manager Carina Kornfeind.

Wat doen jullie eigenlijk om zo groen te zijn? “Over de jaren zijn we op alle gebieden groen bezig geweest: groene stroom, duurzame bouwmaterialen, biologisch eten, een ‘leave no trace’-beleid, vrijwilligersdagen, gratis kraanwater voor alle bezoekers, Green Teams, het planten van een WTTF-bos… Tijdens het festival komen onafhankelijke juryleden van verschillende organisaties langs om onze groene maatregelen te analyseren en te beoordelen. En dat heeft ons het certificaat opgeleverd.”

Wat zijn die vrijwilligersdagen precies? “10.000 hours noemen we het. Het is een initiatief dat we jaren geleden met ID&T (de organisatie achter Welcome To The Future, red.) zijn begonnen. 10.000 hours regelt de organisatie van vrijwilligers rondom onze festivals. We komen elk jaar een paar weken voor de dag van het festival samen om met ruim 100 man iets bij te dragen aan de omgeving en de bewoners van het Twiske. Dit jaar hebben we in totaal 721 uur gedoneerd. We hebben het bejaardenhuis in de buurt bezocht, het festivalterrein opgeknapt, bomen geplant en geholpen met de renovatie van de Twiske-molen. Door het grote succes van deze vrijwilligersdagen is 10.000 hours inmiddels een onafhankelijke stichting die meer dan 25 evenementen in meerdere landen helpt organiseren.”

En jullie hebben ook meegeholpen aan de bouw van een muziekschooltje in Nairobi? “Ja klopt. Elk jaar vragen we onze relaties om een van onze goede doelen te steunen met een donatie van 10 euro. Drie jaar geleden hadden we in totaal 13.000 euro verzameld. Daarmee hebben we een muziekschool in Nairobi opgericht. Naast de renovatie van de muziekruimte hebben we alle technische apparatuur voor de dj-school gefinancierd. Dit jaar verzamelen we donaties voor het beplanten van een Welcome To The Future-bos in het Twiske.”

Wat kunnen andere festival-organisaties van jullie leren?“Langzaam en organisch groeien is het recept van long term succes. Daarnaast willen we onze duurzame maatregelen graag meegeven aan andere organisaties. Niet alleen zijn ze goed voor het milieu, ze hebben ook diepere invloed op de festivalbeleving, de sfeer, het gedrag van de bezoeker en uiteindelijk de natuur.”

Hoe ziet volgens jullie de ideale wereld eruit? “Nou, wat we willen creëren in de wereld van Welcome To The Future is een gevoel van vrijheid, eenheid en verantwoordelijkheid tegenover de natuur en je medemensen. En natuurlijk het vieren van het leven én de muziek. Dat is wel een soort van ideale wereld, maar misschien niet haalbaar. We willen daarom in elk geval mensen blij maken en ze een van de mooiste dagen in het jaar te schenken.” Festivalkriebels? Er zijn nog kaarten, die je hier koopt!