Eindelijk een Marokkaanse boot tijdens de Gay Pride

Deze zomer vaart er voor het eerst een Marokkaanse boot mee tijdens de Amsterdamse Gay Pride. Initiatiefnemer is de 25-jarige Ilias Zian die er nu al superveel zin in heeft. Hij wil zelfs een dinertje organiseren aan de vooravond van de Pride samen met de deelnemers van de Joodse boot. Gezellig!

“Ik ben Nederlands, ik ben Marokkaans en ik ben homo. Ik mag er zijn en ik doe er niemand kwaad mee,” vertelt Ilias aan Tofik Dibi op Vice.nl. En zo is het. De onverschrokken Marokkaanse Nederlander werd geïnspireerd door de Turkse boot, die twee jaar geleden meedeed aan de Gay Pride. “Ik stond daar toen op en ik vond het zo mooi hoe trots alle Turkse Nederlanders op hun afkomst en hun seksualiteit waren. Met vlag en al. Ik dacht: waarom niet ook een Marokkaanse boot? Ik zie steeds meer Marokkaanse homo’s in de stad. Er is niemand die ze durft te vertegenwoordigen – waarom zou ik dat zelf niet doen?” Vorig jaar vond de Gay Pride plaats tijdens de ramadan, dus dat kwam voor de Marokkaanse gays niet heel goed uit. Maar dit jaar zijn ze erbij! Meedoen is een goed doordacht plan. Ilias heeft het afgelopen jaar met verschillende organisaties gesproken. Samen met Döne Fil, een lesbische Turkse, gaf hij voorlichting op scholen. “Herkenning leidt tot erkenning, dus is het belangrijk dat jonge Turkse of Marokkaanse LGBT’s ons zien, zien dat we bestaan en dat ze niet de enige zijn.” Ilias heeft er zin in. Hij hoopt dat het op de boot een gezellige verzameling van Marokkaanse LGBT’s en hetero’s wordt, maar ook dat politici als Marcouch, Aboutaleb en Elatik meedoen. “Ik boks tegen een taboe op, maar we leven in een land waar vrijheid het grootste goed is. Dat wil ik uitdragen.” Mooi initiatief!