Lekker voor Poetin! De Raduga-app signaleert regenbogen boven Rusland

Pink Pony Express & Club Interbellum presenteren Raduga: een soort buienradar voor regenbogen. Via voordekunst proberen ze genoeg geld bij elkaar te krijgen om de app uit te rollen in Rusland, als protest tegen de anti-homowet. As we speak zitten ze op 83%, dat is nog maar ongeveer € 1000 verwijderd van hun eindbudget. Je kunt nog één dag doneren. Wij spraken met de makers.

De app heet Raduga, dat is Russisch voor regenboog. Je ontvangt een bericht als er regenbogen in de buurt zijn en je kunt je eigen regenboogfoto’s uploaden en delen via social media. Een protest tegen de Russische wet die propaganda voor homoseksualiteit strafbaar stelt, waarmee de regenboog uit het Russische straatbeeld verdween. Met deze app willen de initiatiefnemers laten zien dat politiek de natuur niet kan tegengaan. Het statement: de Russische overheid kan het wel proberen, maar net als regenbogen is liefde een fenomeen dat niet te verbieden valt. Je kunt nog maar één dag doneren (hier!). Als het bedrag niet wordt verzameld kan de app niet in Rusland worden verspreid en blijft Raduga in de kast. Het geld dat nu al binnen gehaald is vervalt en de app blijft in Rusland onbekend. Dat zou echt superzonde zijn! Daarom vroeg ik Tara Karpinski van Pink Pony Express om nog een keer te vertellen waarom we allemaal tenminste een tientje moeten doneren.

Oké! Ik wil helpen! Zeg maar wat ik moet doen. “De telefoon ophangen, nu naar voordekunst.nl en doneren wat je kunt missen. Haha! De technische kant van de app is bijna af. Maar nu is het de bedoeling dat we de app groots in Rusland kunnen uitzetten. Voor die moeilijke missie hebben we budget nodig. Het gaat lekker, maar het is superspannend… Nog € 1000 en dan zijn we er!“

Hoe zijn de reacties tot nu toe? “Alleen maar super positief! Door alle support voelen we ons heel erg gewaardeerd. Iemand heeft zelfs € 1000 gedoneerd! Dat is bizar, maar wel heel fijn. We verwachten wel wat meer negativiteit als we de app eenmaal gaan uitzetten op Russische bodem, maar daar zijn we goed op voorbereid.”

Waarom moet iedereen deze app straks downloaden? “Omdat de app echt werkt! Je krijgt bericht als er een regenboog in de buurt is, dat is toch superleuk! En je kunt zelf foto’s uploaden van regenbogen die je tegenkomt. Het wordt een soort rainbow community. Op onze Facebook-pagina kun je vandaag al een screenshot bekijken. En daarnaast is het natuurlijk een statement. We willen laten zien dat politiek de natuur niet kan bedwingen. Hoe meer mensen de app downloaden en regenbogen delen, des te groter wordt het project en dus het statement.”

Hopen jullie dat Poetin zich uiteindelijk bij elke regenboog achter de oren krabt? “Haha, ja! Maar dat doet hij misschien al. Als de app straks in gebruik is en iedereen foto’s van regenbogen uploadt, willen we een tentoonstelling organiseren in Rusland, van al die foto’s. We gaan gewoon door. Dát is pas een statement: als er ineens een tentoonstelling georganiseerd wordt met duizenden regenboogfoto’s. Samengesteld door al onze gebruikers.” Raduga krijgt support van alle kanten. Veel bekende Nederlanders, maar ook de rebels van Pussy Riot betuigen hun steun en vertellen in korte filmpjes over de noodzaak van de app.