Dit is eerste vrouwelijke hoofdredacteur ooit in Saudi-Arabië

De Saudi Gazette heeft de eerste vrouwelijke hoofdredacteur in Saudi-Arabië ooit aangesteld. Somayya Jabarti was er behoorlijk door verrast, maar heeft meteen grootse plannen. Ze is vastbesloten zich minder aan te trekken van de regels van de overheid en deuren te openen voor andere vrouwen die hogerop willen in de media.

De aanstelling verraste haar, vertelt ze aan The Wall Street Journal. Ze dacht niet dat Saudi-Arabië al klaar was voor een vrouwelijke hoofdredacteur: “Ik geloof dat dit een statement is. Het is geen toevallige samenloop van omstandigheden.” In haar nieuwe rol wil ze de krant inzetten om het randje van de censuur op te zoeken. Alle kranten in Saudi-Arabië moeten goedkeuring krijgen van het Ministerie van Informatie en Cultuur. Dat maakt redacteuren bang hun baan te verliezen. Ze zorgen ervoor dat hun artikelen de regels by far niet overtreden. Daar moet een eind aan komen vindt Jabarti. Censuur zit tussen de oren van de redacteuren. Ze zijn te angstig en vermijden daarom zelf woorden als ‘varken’ en ‘seks’, terwijl dat heus niet altijd hoeft. Engelse kranten in Saudi-Arabië ontspringen de dans sowieso al een beetje, omdat niet iedereen goed Engels spreekt. Van de vijftien dagbladen in het land, zijn er maar twee Engelstalig. Fijn voor de Saudi Gazette. Ze kunnen iets riskantere verhalen brengen, vooral over vrouwen- en mensenrechten. Dat wil Jabarti voortzetten. Ze hoopt bovendien dat haar aanstelling deuren opent voor vrouwen en jongeren en hen inspireert naar senior posities te klimmen. Deze vrouw gaat de mediawereld in Saudi-Arabië dus veranderen! Naast haar eigen plannen omarmt ze concurrentie. Volgens haar is er ruimte voor een derde Engelse krant. Voor jongeren die na hun studie in het Westen terugkeren. En ook internet en social media kunnen volgens haar mainstream media versterken en de regels wat oprekken. Een pittige kluif voor deze eerste vrouwelijke hoofdredacteur. Alle nieuwe media, social media pagina’s en websites, moeten eerst ter goedkeuring langs het ministerie, dat onlangs nog 41 websites blokkeerde die niet aan de eisen voldeden…